Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η βιολογική ύπαρξη και τα ψυχικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου εξαρτώνται από την εργασιακή του δραστηριότητα. Ο άνθρωπος οφείλει περισσότερα στην εργασία από το ότι κερδίζει απλά τα μέσα εκπλήρωσης των βασικών αναγκών του με αυτή. Με την εργασία ο άνθρωπος αλλάζει συνειδητά το περιβάλλον του και παράλληλα τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς αποκτά εμπειρία, αναπτύσσει νέες δεξιότητες, εξελίσσει τη νοημοσύνη του, μαθαίνει να συνεργάζεται με άλλους και παράλληλα κοινωνικοποιείται. Αν η εργασία του έχει επιτυχία νιώθει χαρά και παίρνει ικανοποίηση, αν όχι θλίβεται και απογοητεύεται. Έτσι η εργασία διαμορφώνει την ψυχική κατάσταση, γεγονός που ισχύει και αντιστρόφως, δηλαδή η ίδια η ψυχική κατάσταση μπορεί να επηρεάζει την απόδοση.

Η σύγχρονη τεχνολογική πρόοδος έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική κατάσταση του ανθρώπου. Ως αρνητικές καταγράφονται η μείωση της σωματικής κίνησης στην εργασία, ή η ματαίωση (όταν δεν είναι δυνατή η αυτοπραγματοποίηση μέσω της εργασίας), η πίεση του χρόνου και η άνιση κατανομή της μονοτονίας και του κόπου. 

Άλυτο πάντα παραμένει το πρόβλημα των ειδών εργασίας που είναι απαραίτητες για την κοινωνία, αλλά μη ελκυστικές για το άτομο. Για να είναι μια δουλειά ελκυστική χρειάζεται να εξισορροπεί ανάμεσα σε θετικά και αρνητικά ψυχικά βιώματα. Ανάμεσα σε αυτά τα δυο υπάρχει παράλληλα η υποχρέωση. Η υποχρέωση με τη σειρά της αποκτά άλλοτε ουδέτερο χαρακτήρα και άλλοτε  ελκυστικό. Όταν κάποιος επιλέγει αυτό που του αρέσει ως εργασία, τότε η υποχρέωσή του είναι θετικά χρωματισμένη και ο ίδιος έχει μεγαλύτερο κίνητρο και καλύτερη απόδοση. Αντίθετα όταν εργάζεται καταναγκαστικά, η εργασία γίνεται κάτι ξένο και ο άνθρωπος νιώθει σαν να τιμωρείται (από τον εργοδότη, την κοινωνία και τον εαυτό του). Η αίσθηση του εξωτερικού ελέγχου είναι μεγάλη. Δηλαδή ο εργαζόμενος αντί να αποδίδει στον εαυτό του τον έλεγχο της ζωής του, τον αποδίδει σε άλλους. Το τελευταίο αποτελεί και συνήθη μηχανισμό ελέγχου των εργαζομένων από την εξουσία,  ειτε ως εργοδοσία είτε ως κράτος. Κατ’ αυτό τον τρόπο η εργασία γίνεται μια  καταναγκαστική συνήθεια, που πολύ δύσκολα θα οδηγήσει τον εργαζόμενο στην αυτοπραγμάτωση, την οποία χρειάζεται για να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος. Αυτονόητα ο χαρούμενος και ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι και παραγωγικός εργαζόμενος. Η άποψη ότι η οικονομία συνδέεται βαθειά με την ψυχολογία είναι αποδεκτή από όλους και εύκολα γίνεται κατανοητό ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι και ψυχολογικά. Πριν από όλα έχει να κάνει με τη δυστυχία που σκορπά η διαδικασία επιλογής επαγγέλματος και τα κοινωνικά στερεότυπα που αναπαράγονται. Άγχος και πίεση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατάθλιψη μετά την αποφοίτηση λόγο ανεργίας, εταιροαπασχόλησης κ.α. 
 
Οι περισσότεροι εισάγονται σε σχολή που δεν επιθυμούν και μετά εργάζονται σε θέση εργασίας που δεν επιθυμούν (αφού έχουν πιθανά μείνει άνεργοι επί μακρόν). Παράλληλα όσοι δεν σπουδάζουν δυσκολεύονται στην εύρεση εργασίας, καθώς δεν διαθέτουν σύγχρονα προσόντα, αλλά δεν υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Το υπάρχον σύστημα σκοτώνει την παραγωγικότητα πριν ακόμα υλοποιηθεί η εργασία, καθώς η δυστυχία των ανθρώπων που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους προβάλλεται στην παραγωγική διαδικασία! 

Πέρα από όσα πρέπει να γίνουν στην Οικονομία, πρέπει να βρούμε παράλληλα τρόπους να κάνουμε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, ώστε τα θετικά συναισθήματα να επηρεάσουν θετικά την οικονομική δραστηριότητα.

ΆΝΝΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ

Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι
(Άννα μην κλαις)
θα γυρέψουμε βερεσέ απ' τον μπακάλη.

Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή
(Άννα μην κλαις)
στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί

Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει
(Άννα μην κλαις)
Εμένα δε με βάζουν στο χέρι.

Ο στρατός ξεκινά
(Άννα μην κλαις)
Σαν γυρίσω ξανά
θ' ακολουθώ άλλες σημαίες.
Ο στρατός ξεκινά

Στίχοι: Brecht Bertolt
Μουσική: Μικρούτσικος Θάνος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Κούτρας
 

Δίσκος: "Μουσική πράξη στον Brecht" 1978


Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Eugen Berthold Friedrich Brecht, 10 Φεβρουαρίου 1898 - 14 Αυγούστου 1956) ήταν Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ου αιώνα. Θεωρείται ο πατέρας του "επικού θεάτρου" (Episches Theater) στη Γερμανία. Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Στην Αμερική, όπου έζησε το κύριο μέρος της ζωής του, δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς. Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τα έργα του χαρακτηρίζονταν αρχικά από πνεύμα καταδίκης του πολέμου και του μιλιταρισμού, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται μια αποφασιστική στροφή στη σκέψη και τη ζωή του, που εμπνέεται από τη μαρξιστική φιλοσοφία. Σημαντική ώθηση στη σχέση του με την εργατική τάξη και το κίνημά της έδωσε η μαζική εξαθλίωση που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1920 και η νέα ορμητική ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Γερμανία.

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

26 Οκτωβρίου 2010

Η κυβέρνηση, στην αγχώδη προσπάθειά της να επιδείξει μεταρρυθμιστικό έργο, επέσπευσε την ψήφιση του ατελούς «Καλλικράτη». Στην αρχή, απέκρυψε ότι τον κατέστησε μηχανισμό δημοσιονομικής επιτήρησης και εξοικονόμησης χρημάτων για τους δανειστές. Μίλησε υποκριτικά για την αυτονομία των Κοινωνιών και την ανάγκη επιλογής των προσώπων που «πιστεύουν» σ’αυτήν, εννοώντας τους δικούς της υποψηφίους. Όταν αποκαλύφθηκε ότι η βιασύνη αυτή επιδείχθηκε για να συμβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μείωση του ελλείμματος, στην απόλυση προσωπικού και στον έλεγχο -κυρίως δημοσιονομικό- των τοπικών κοινωνιών, τότε «ανέκρουσε πρύμναν» και επανήλθε στο αρχικό, αναξιόπιστο και κατασκευασμένο από τους επικοινωνιολόγους της «τριαρχίας» επιχείρημα «Ή συνεχίζουμε την πολιτική μας», δηλαδή την υποταγή μας στην τοκογλυφική εκμετάλλευση των διεθνών δανειστών, «ή βουλιάζουμε». 

Αλλά τα πράγματα πλέον είναι φανερά στον καθένα. Το τι περιγράφεται στα εγχειρίδια του επιθετικού νεοφιλελευθερισμού για τις τακτικές καταπτόησης και υποταγής των Λαών-θυμάτων, είναι πια γνωστό. Και η αγωνιώδης επιλογή της διακαναλικής συνέντευξης του κ.πρωθυπουργού δείχνει τον πανικό των επικυρίαρχων και των εγχώριων «μνημονιακών» για την έκβαση των εκλογών της 7ης Νοέμβρη, που θα σημάνουν την απαρχή της απαλλαγής της χώρας από τις «δουλείες» του Μνημονίου και του αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προτάγματος, όπως συνέβη και με άλλους κυρίαρχους και αξιοπρεπείς λαούς.

Καλούμε τον κ.πρωθυπουργό, που στα λόγια διακηρύσσει την πίστη του στην αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνία των πολιτών, να παύσει να θέτει τα εκβιαστικά και παραπλανητικά διλήμματα ως εκπρόσωπος της Διεθνούς των Τραπεζιτών.

Καλούμε όλους τους συνυποψηφίους μας για την Περιφέρεια της Αττικής και για όλες τις Αυτοδιοικήσεις της πατρίδας να καταδικάσουν την πρωτοφανή αυτή διακαναλική κυβερνητική παρέμβαση, που γίνεται για τον πειθαναγκασμό των πολιτών στις ρυθμίσεις τού καταστροφικού Μνημονίου.

Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, κυρίως τους νέους και τις νέες, για τους οποίους το Μνημόνιο προδιαγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον, να ενημερωθούν για τις πολιτικές που προβλέπει και να πρωτοστατήσουν με την ψήφο τους στην απόρριψη αυτής της σύγχρονης μορφής αποικιοκρατίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ, πρώην Πρόεδρος της ΟΤΟΕ είναι Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης ΒΟΡΕΙΟΥ Τομέα Αθηνώνμε το συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» - ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ποτέ μου δεν διάλεξα το ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων. Ούτε τώρα θα το κάνω»

Ερώτηση: κύριε Τσουκαλά είστε γνωστός ως πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ). Τι σας έκανε να είστε υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη; 
Δημήτρης Τσουκαλάς: Σήμερα η πατρίδα μας περνάει τις πιο δραματικές στιγμές από τη μεταπολίτευση. Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ) και η αποδοχή του Μνημονίου διαμορφώνουν μια νέα καταθλιπτική πραγματικότητα για την Ελληνική κοινωνία. Ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο νέος, ο συνταξιούχος, όλη η μεσαία τάξη όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα βλέπουν το επίπεδο της ζωής τους να καταρρακώνεται, τα δικαιώματα τους να καταστρατηγούνται και το μέλλον τους να είναι αβέβαιο όσο ποτέ.

Οι περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για αφύπνιση του λαού, και διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την Αττική που σήμερα στενάζει από την αποανάπτυξη, τη φτώχεια, την ανεργία, τη μιζέρια. Το μνημόνιο θέλει την περιφέρεια φοροεισπρακτικό μηχανισμό όργανο στις βουλές της τρόικα.

Ερώτηση: Σε ποιο περιβάλλον γίνονται αυτές οι εκλογές;
Δημήτρης Τσουκαλάς: Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας της τελευταίας πενταετίας που με ληστρικό και εγκληματικό τρόπο βάθυναν τις δομικές αδυναμίες της Εθνικής οικονομίας, αποδόμησαν το κράτος πρόνοιας και την εργασία και αμαύρωσαν το διεθνές κύρος της χώρας. Τον Οκτώβρη του 2009 ο Ελληνικός λαός αγανακτισμένος από τη διαφθορά και την ανυποληψία στην οποία βύθισε τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, έδωσε ξεκάθαρη εντολή στο ΠΑΣΟΚ να ανορθώσει το κοινωνικό κράτος, να καταργήσει τους αντεργατικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.

Σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι «λεφτά υπάρχουν», η κυβέρνηση φάνηκε αδύναμη ή ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση της χώρας και την οδήγησε στην έκθεση στις απειλές «των ΑΓΟΡΩΝ». Η κρίση ελλείμματος μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. Η χώρα διασύρθηκε ως αφερέγγυα και ο Ελληνικός λαός ως ο πιο διεφθαρμένος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ ο κλοιός που έστησαν οι διεθνείς τοκογλύφοι στη χώρα έσφιγγε επικίνδυνα, η κυβέρνηση αντί να διαπραγματευτεί τους όρους δανεισμού της χώρας, παραδόθηκε στους δανειστές και στο νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο του ΔΝΤ. Οι δανειστές πέραν των υψηλότατων επιτοκίων επέβαλαν την πιο σκληρή πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Πρώτα πετσόκοψαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που συκοφαντήθηκαν ως υπαίτιοι όλων των δεινών του τόπου, έπειτα μπήκαν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια οι συνταξιούχοι που είδαν να χάνονται δύο συντάξεις μέσα σε μία μέρα. Συρρικνώθηκαν οι αποζημιώσεις, υπονομεύτηκαν οι κλαδικές συμβάσεις, αυξήθηκε το όριο των απολύσεων, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να προστίθενται στρατιές ανέργων που στο τέλος του 2011 θα φθάσουν το 1.000.000. Οι Εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι στο έλεος των ορέξεων των εργοδοτών. Μόνοι κερδισμένοι από την πολιτική αυτή οι Βιομήχανοι, οι Τραπεζίτες και οι 100 οικογένειες που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο.

Ερώτηση: Κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ;
Δημήτρης Τσουκαλάς: Μετά από 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο ΠΑΣΟΚ και στους αγώνες του λαού μας παραμένω πιστός στο τετράπτυχο του οράματος με το οποίο γαλουχηθήκαμε, μεγαλώσαμε, αγωνιστήκαμε, συγκρουστήκαμε. Για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατικές διαδικασίες.

Το κίνημα ΠΑΣΟΚ είναι ο φυσικός ιδεολογικός μου χώρος. Είναι βασικό αναντικατάστατο κύτταρο της προσωπικότητάς μου. Ήταν και είναι για μένα τρόπος ζωής. Τα οράματα του για μια Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη με χάραξαν ανεξίτηλα και λειτούργησαν ως πυξίδα στον πολιτικό και προσωπικό μου προσανατολισμό. Από τη θέση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ της Αθήνας, τη θέση του Γραμματέα της ΠΑΣΚΕ Τραπεζών, τη θέση του Προέδρου της ΟΤΟΕ και από αρκετές άλλες θέσεις σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο αγωνίστηκα για την ενότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, εμπνευσμένος από τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Το ξήλωμα όμως του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ,η υποταγή στα διαπλεκόμενα συμφέροντα, είναι γεγονός. Προσωπικά ποτέ μου δεν διάλεξα το ρόλο του παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων. Ούτε τώρα θα το κάνω. Δε θα μείνω απαθής, αδρανής ούτε στάσιμος. Με τη στασιμότητα δεν αλλάζουμε τίποτα.

Ερώτηση: Γιατί όχι με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά;
Δημήτρης Τσουκαλάς: Δυστυχώς το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά είναι απόλυτα διαβρωμένο από την οικογένεια Μητσοτάκη. 23 υποψήφιοι με προεξέχοντα τον 1ο Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Κουρούση πρώην πρόεδρο της ΟΝΕΔ προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Όλοι του κλίματος Μπακογιάννη-άρα υπέρ του μνημονίου. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο χωρίς κανένα ιδεολογικό περιεχόμενο. 

Ερώτηση: Γιατί με το ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου; 
Δημήτρης Τσουκαλάς: Στο χέρι όλων μας είναι η περιφέρεια Αττικής να γίνει ο βασικός πυλώνας θεσμικής αντίδρασης του λαού, ακύρωσης του μνημονίου στην πράξη, σύνδεσμος αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας. Η περιφέρεια Αττικής θέλει μία ηγεσία με εμπειρία, με γνώση αλλά πάνω από όλα με βούληση και κότσια να διαπραγματευθεί με την τρόικα και την κυβέρνηση αλλά και να αντιδρά σε επιβαλλόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.

Το ψηφοδέλτιο «Αττική συνεργασία-Όχι στο μνημόνιο», είναι το όχημα του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου. Από αυτούς αποτελείται- σε αυτούς απευθύνεται.

Για το λόγο αυτό συντάσσομαι με την προσπάθεια του καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλου. Συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια συνεύρεσης του κόσμου της βάσης του ΠΑΣΟΚ, του Σοσιαλιστικού χώρου, της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας.

Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους ψηφοφόρους;
Δημήτρης Τσουκαλάς: Η πλειοψηφία του κόσμου και κυρίως των νέων, θεωρεί ότι Όλοι είναι ίδιοι και μετεκλογικά ασυνεπείς και επιλέγει την αποχή ως μέσο διαμαρτυρίας. Η αποχή όμως, ευνοεί την ίδια πολιτική που τους καταδυναστεύει.

Τους καλώ όλους να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα, ότι είμαστε παρόντες, αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας επιλέγοντας την πολιτική που δίνει αξιοπρέπεια στον πολίτη και δύναμη στην πατρίδα. Η ψήφος μας έχει δύναμη-ας τη χρησιμοποιήσουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Δημήτρης Τσουκαλάς:  τηλέφωνα επικοινωνίας, 6978113903-6972084711

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Χτύπος" στις 30/10/2010 και  δημοσιεύεται και στην ηλεκτρονική αυτοδιοικητική εφημερίδα του Χαλανδρίου "στην Πλατεία"

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ

Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια
και με τους φίλους τους παλιούς
τριγυρνάμε στα σκοτάδια
κι όμως εσύ δεν μας ακούς.

Δεν μας ακούς που τραγουδάμε
με φωνές ηλεκτρικές
μες στις υπόγειες στοές
ώσπου οι τροχιές μας συναντάνε
τις βασικές σου τις αρχές.

Ο πατέρας μου ο Μπάτης
ήρθε απ’ τη Σμύρνη το εικοσιδυό
κι έζησε πενήντα χρόνια
σ' ένα κατώι μυστικό.

Σ' αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε
τρώνε βρώμικο ψωμί
έλεγε ο Μπάτης μια Κυριακή
κι οι πόθοι τους ακολουθούνε
υπόγεια διαδρομή.

Χτες το βράδυ είδα ένα φίλο
σαν ξωτικό να τριγυρνά
πάνω στη μοστοσικλέτα
και πίσω τρέχανε σκυλιά.

Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα
βάλε στα ρούχα σου φωτιά
βάλε στα όργανα φωτιά
να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα
η τρομερή μας η λαλιά

Στίχοι - Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Ερμηνεία: Διονύσης Σαββόπουλος - Σωτηρία Μπέλλου

Δίσκος: 10 χρόνια κομμάτια


ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ

ΔΕ 18/10, Δημοτικοί Συνδυασμοί Χαλανδρίου
ΤΡ 19/10, Λαϊκή αγορά στο Χαλάνδρι
ΤΕ 20/10, Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών
ΠΕ 21/10, Τράπεζες, Οργανισμοί κοινής ωφελείας και δημοτικές υπηρεσίες Χαλανδρίου
ΠΕ 21/10, Καταστήματα Χαλανδρίου
ΠΕ 21/10, Καταστήματα Μελισσίων
ΠΕ 21/10, Ανακοίνωση Ψηφοδελτίου Κόντρα στον Καιρό (Μαρούσι)
ΠΑ 22/10, Λαϊκή αγορά στα Βριλήσσια
ΠΑ 22/10, Κολυμβητήριο και κλειστό γυμναστήριο Βριλησσίων
ΠΑ 22/10, Τεχνικές υπηρεσίες δήμου Βριλησσίων
ΠΑ 22/10, Καταστήματα Μελισσίων
ΠΑ 22/10, Ανακοίνωση Ψηφοδελτίου Πεντέλη εν δράση
ΣΑ 23/10, Λαϊκές αγορές Χαλανδρίου
ΣΑ 23/10,  Συνάντηση με νέους – party
ΚΥ 23/10, Συνάντηση σε Ταβέρνα της Αγ. Παρασκευής
ΔΕ 25/10, ΟΑΕΔ Αγίας Παρασκευής
ΔΕ 25/10, ΟΑΕΔ Αμαρουσίου
ΔΕ 25/10, ΟΑΕΔ Ν. Ιωνίας
ΔΕ 25/10, Δημαρχείο Ν. Ηρακλείου
ΤΡ 26/10, Λαϊκή αγορά στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου
ΤΡ 26/10, ΤΑΠΟΤΕ και ΙΚΑ Αμαρουσίου
TE 27/10, Τράπεζες και καταστήματα Πεύκης
TE 27/10, Τράπεζες και καταστήματα Λυκόβρυσης
TE  27/10, Δημαρχείο Λυκόβρυσης
ΠΕ 28/10, Μαθητική Παρέλαση Μελισσίων (Πλ. Αγίου Γεωργίου)
ΠΑ 29/10, Δημαρχείο Αγ. Παρασκευής
ΠΑ 29/10, Τράπεζες, καταστήματα και καφετέριες Αγ.Παρασκευής
ΣΑ 30/10, Οικολογική Δράση στο Πεντελικό
ΣΑ 30/10, Ενημερωτική Δράση στο The Mall Athens
ΚΥ 31/10, Επίσκεψη σε περίπτερα συνδυασμού Μελίσσια, Μαρούσι, Πεύκη, Ν. Ηράκλειο και Κηφισιά
ΔΕ  1/10, Καταστήματα Μελισσίων
ΤΡ  2/10, Δημαρχείο Ν. Πεντέλης
ΤΡ  2/10, Τράπεζες, καταστήματα Ν. Πεντέλης
ΤΡ  2/10, Δημαρχείο Μελισσίων
ΤΡ  2/10, Τράπεζες, καταστήματα Μελισσίων
ΤΡ  2/10, ΔΟΥ ΦΑΒΕ Αθηνών
TE 3/10, Καταστήματα Μελισσίων
ΠΕ 4/10, Τράπεζες, καταστήματα Κηφισιάς
ΠΕ 4/10  Ν. Ηράκλειο
ΠΕ 4/10 Μελίσσια
ΠΑ 5/10 Μελίσσια
ΠΑ 5/10 Χαλάνδρι