Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ»

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη και έχει υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς και η απόλυτη υποταγή της στις εντολές του ΔΝΤ και της τρόικας, έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ευθύνεται για τη δημιουργία του δημοσίου χρέους, των ελλειμμάτων και την παραγωγική αποδυνάμωση της χώρας έρχεται σήμερα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση, να υποθηκεύσει το μέλλον της Ελλάδας, κατεδαφίζοντας το κοινωνικό κράτος, συντρίβοντας τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, εξαλείφοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαλύοντας τις ζωές των πολιτών και τελικά καταδικάζοντας τη νεολαία στη μιζέρια και την έλλειψη προοπτικής, βυθίζοντας το λαό στη φτώχεια και την απόγνωση.

Όλα αυτά γίνονται χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι το κάνουν «για το καλό μας», «για το καλό της πατρίδας!»

Είναι πλέον σαφές πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το καλό των τραπεζών, του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και των ισχυρών χώρων της Ευρώπης – των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι έχουν μεταμορφωθεί σε τοκογλύφους δανειστές μας.

Το επικοινωνιακό τρικ του μονόδρομου, της μοναδικής πολιτικής που θα μας σώσει –από τι άραγε;– έχει πλέον ξεφτίσει στη συνείδηση των πολιτών.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός· σήμερα, όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός ποτέ δεν ήταν –και ούτε σήμερα είναι– μονόδρομος.

Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, ο νεοφιλελευθερισμός είναι μονόδρομος για την εξαθλίωση των ανθρώπων, για τη βίαιη μετάβαση στη φτώχια, στην κοινωνία των πάλαι ποτέ 2/3 που έχει ήδη εξελίχθη σε μια κοινωνία όπου το 80% των ανθρώπων θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο «μονόδρομος» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τραγική συνέχεια της άφρονας δεξιάς πολιτικής της ΝΔ, μας οδηγεί στην υποθήκευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στην αναπόφευκτη παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μία χώρα, η οποία αποτελεί οικονομικό προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει τη γεωπολιτική της υποβάθμιση και να μην ενδώσει στις πιέσεις των κέντρων ισχύος της Δύσης, με δεδομένο ότι υπάρχουν ανοικτά εθνικά θέματα.

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας τονίζουμε ότι:
α) η ευημερία των αριθμών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ευημερία των ανθρώπων και την κοινωνική προκοπή·
β) στη δημοκρατία τα αδιέξοδα και οι μονόδρομοι είναι εφευρήματα των ολίγων σε βάρος των πολλών·
γ) στο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν συμφώνησε ποτέ ο ελληνικός λαός·
δ) στο Μνημόνιο σκοπίμως δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ορθολογική λύση ικανή να αναδιαρθρώσει την οικονομία και το σπάταλο ελληνικό κράτος χωρίς να θυσιασθούν άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες·
ε) οι ακραίοι δογματισμοί και οι αφοριστικές προσεγγίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση και συνεργασία με την αποκαλούμενη «τρόικα» οδηγούν σε ανθρωποθυσίες και στην αφαίμαξη των λαϊκών και μεσαίων τάξεων·
στ) όπου το ΔΝΤ εφάρμοσε αυτή την πολιτική στο παρελθόν, το αποτέλεσμα ήταν η ύφεση, η ακραία φτώχια και η κοινωνική διάλυση, γεγονός που τουλάχιστον αποδεικνύει το αδόκιμο του όλου εγχειρήματος·
ζ) για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση κυριαρχούν ακραίες πολιτικές ομάδες οι οποίες απαιτούν, χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, την πλήρη συμμόρφωση του ελληνικού λαού σε βίαιους, κοινωνικά άδικους και συνταγματικά παράνομους κανόνες, που ως μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη δημιουργία της οικονομίας που θέλουμε για την Ελλάδα.


Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δημοκρατικές, πατριωτικές και προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος και να προχωρήσουν στην εθνικά και πολιτικά αναγκαία συστράτευση και συνεννόηση για να ακυρώσουν το Μνημόνιο/ΔΝΤ–ΕΕ, να απαντήσουν στο ιδεολόγημα της μοναδικής πολιτικής, να αποφύγουν εθνικές υποχωρήσεις και να διατυπώσουν μια υλοποιήσιμη προοδευτική–εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Εμείς, προερχόμενοι από τον σοσιαλιστικό χώρο και το χώρο της ιστορικής Αριστεράς και των ανέντακτων, δηλώνουμε παρόντες σε κάθε προσκλητήριο μιας νέας πολιτικής αφύπνισης.

Εμείς, οι ενεργοί πολίτες που ανήκουμε στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό και αριστερό χώρο, δημιουργήσαμε το Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση» ως ένα χώρο συνάντησης των ιδεών και των απόψεων όλων όσοι ενδιαφέρονται να υπάρξει μία νέα και διαφορετική πορεία στη χώρα μας.


Καλούμε τη νέα γενιά να σηκώσει το ανάστημά της και να μην δεχθεί να είναι η γενιά που θα μεταναστεύσει για να έχει δικαίωμα στη ζωή. Καλούμε τη νέα γενιά να μην δεχθεί να είναι η γενιά των 500 ευρώ, της υποαπασχόλησης και της ανεργίας. Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση αλληλεγγύης και κοινού αγώνα που ρίχνει παλιούς φραγμούς και θέτει νέους συλλογικούς και μεγάλους στόχους.

Να αγωνιστούμε για την ανατροπή της «μνημονιακής» πολιτικής· να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μίας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής συμπαράταξης όλων των δυνάμεων που συνεχίζουν να πιστεύουν στην Πρόοδο, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη· να αγωνιστούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι μία άλλη Ελλάδα είναι εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου