Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Στην Ελευθεροτυπία την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010, ο Θωμάς Τσάτσης γράφει:  

«Και έτεκεν Μητρόπουλο»
Η «Ανεξάρτητη Κίνηση για την Αττική», όπως ονομάζεται ο συνδυασμός του οποίου τέθηκε επικεφαλής ο καθηγητής εργατικού δικαίου, θα στηριχτεί στη «Δημοκρατική Συνεννόηση», την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους και τον «Νέο Αγωνιστή». Τον Αλέξη Μητρόπουλο την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει και ο ΣΥΝ, με τις επιφυλάξεις ωστόσο που διατηρεί μία από τις τάσεις του, το Αριστερό Ρεύμα.
«Στόχος της κίνησής μας δεν είναι να αμφισβητήσουμε την τυπική νομιμότητα της κυβέρνησης και να χρησιμοποιήσουμε τις εκλογές του Νοέμβρη για εφαλτήριο κυβερνητικών μεταβολών», εξήγησε ο Αλέξης Μητρόπουλος στην ομιλία του σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια», όπου είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 500 άτομα. Μεταξύ αυτών και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τους Κώστα Μαρματάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Τάσο Κορωνάκη, Αγγελο Μανταδάκη και Νίκο Βούτση. Ηταν επίσης στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νότης Μαριάς, ο πρώην γ.γ. Αθλητισμού Νίκος Εξαρχος, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο δήμαρχος Καλάμου Παναγιώτης Λίτσας.
Στην ομιλία ο Α. Μητρόπουλος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κατά του Μνημονίου. «Είμαστε Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση κατά του Μνημονίου και υπέρ του λαού μας. Ο στόχος μας είναι να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε τον λαό για τον αδιέξοδο και απορρυθμιστικό χαρακτήρα αυτής της πορείας», είπε και πρόσθεσε: «Μέσω της λαϊκής πίεσης, και η ηγεσία του Κινήματος και της κυβέρνησης αλλά και όλοι οι υποστηρικτές του Μνημονίου πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο δρόμος που πήρε η πατρίδα είναι ολέθριος και καταστροφικός για όλες τις δημιουργικές δυνάμεις. Κυρίως για τις δυνάμεις της εργασίας».
Είπε επίσης ότι «η πολιτική του Μνημονίου, η άτακτη υποχώρηση έναντι του νεοφιλελεύθερου Διευθυντηρίου της Ευρώπης και των κύκλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας».

Την ίδια ημέρα η Δάφνη Σφέτσα γράφει στην Αυγή «Ελπιδοφόρα συνάντηση με στόχο την ανατροπή του Μνημονίου»:
Σάρκα και οστά παίρνει πλέον το στοίχημα για την ευρύτερη συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου ενάντια στο Μνημόνιο, μόλις δύο μήνες πριν από την κρίσιμη μάχη των αυτοδιοικηθήκαν και -κυρίως- των περιφερειακών εκλογών. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Τιτάνια, παρουσιάστηκε η «Ανεξάρτητη Κίνηση για την Αττική» που θα δώσει τη μάχη στο λεκανοπέδιο, με επικεφαλής τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο.
Ο αγώνας για την ανατροπή του Μνημονίου μέσα από ένα μαζικό κίνημα υπεράσπισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων ήταν το κεντρικό σημείο όλων των ομιλητών, οι οποίοι επεσήμαναν πως αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί μέσω της κάλπης του Νοεμβρίου. Εξάλλου, τόσο ο Αλ. Μητρόπουλος όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές και συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο πανεπιστημιακός Νότης Μαριάς και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού Νέος Αγωνιστής, χαιρέτισαν την απόφαση του ΣΥΝ για συμπόρευση, κάνοντας λόγο για μια συγκυρία που επιτάσσει τη σύγκλιση ευρύτερων δυνάμεων ενάντια στο Μνημόνιο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι αναφορές των ομιλητών στη συνάντηση αριστεράς και σοσιαλιστικού χώρου κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των περίπου 600 παρευρισκομένων.
Ο εργατολόγος στην ομιλία του άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, μίλησε για τους στόχους της Κίνησης και επισήμανε πως «ο λαός πρέπει να στείλει βροντερό μήνυμα κατά της νέας μορφής ιδιότυπης αποικιοκρατίας». Ενδεικτική είναι η αποστροφή του: «Είναι τραγική ειρωνεία για τη χώρα, στη δογματική κατάρρευση και την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου προτάγματος, η Ελλάδα να εφαρμόζει ως «πολιτική σωτηρίας» το καταστροφικό και αντικοινωνικό Μνημόνιο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετά στελέχη του ΣΥΝ, από την Πολιτική Γραμματεία και την ΚΠΕ, και συγκεκριμένα: οι Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Μπαλάφας, Τάσος Κορωνάκης, Γιάννης Μηλιός, Κώστας Μαρματάκης, Γιάννης Μπασκόζος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Ρήγας, Ζήσης Καπράνας καθώς και ο Πάνος Κοσμάς από το Κόκκινο. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ωροπού Γαβριήλ, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Σπ. Κότσιας, ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Πανταζής, ο παλαιός συνδικαλιστής της  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Β. Έξαρχος.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι τρεις ΠΑΣΟΚογενείς συλλογικότητες και συγκεκριμένα:
  • Ο Νέος Αγωνιστής, το περιοδικό που εκδίδεται από μέλη του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτους σοσιαλιστές.
  • Το Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης Δημοκρατική Συνεννόηση, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου.
  • Η Ένωση για την υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, που έχουν συγκροτήσει κοινωνικοί επιστήμονες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και καταπιάνεται με ζητήματα που αφορούν την απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου