Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1981


Μετά από μια επταετία από την ίδρυση του το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 48,06% και 172 έδρες έναντι 35,86% της ΝΔ (Γεώργιος Ράλλης) και 115 έδρες και 10,93% του ΚΚΕ (Χαρίλαος Φλωράκης) και 13 έδρες. Άλλο κόμμα δεν μπήκε στη Βουλή σε εκείνες τις εκλογές.

Η μυθική αφήγηση του Ανδρέα άγγιξε ολόκληρο το λαό χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή. Δύσκολα περιγράφονται οι προσδοκίες και τα συναισθήματα της εποχής – πολύ πιο δύσκολα  περιγράφεται η ατμόσφαιρα της νύχτας των εκλογών. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις από το κέντρο και πέρα γιόρταζαν. Η Δεξιά είχε συντρίβει και είχε έλθει η στιγμή της εθνικής συμφιλίωσης μέσα από την παραδοχή ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι! Σα να άλλαζε κάτι στην ατμόσφαιρα, που από γκρίζα και μουντή γέμιζε χρώμα και άρωμα! Με τον Ανδρέα ζήσαμε μια τη στιγμή που μαζί  χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ψυχή μας και θα αποτελεί τμήμα του υποσυνείδητου μας για πάντα. Γιατί ο Ανδρέας εκτός από πολιτικός ήταν και ψυχοθεραπευτής που μάγευε τους ανθρώπους και έριχνε βάλσαμο στην ψυχή τους. Μιλούσε για όλα αυτά που άγγιζαν το μέσο Έλληνα και του έδινε προοπτική και παραμυθία.



Όμως ας μην μείνουμε εκεί στο φαντασιακό, στο οποίο μπορεί κανείς να διαλέξει άλλο δρόμο στην κοινή αφήγηση. Ας δούμε τα πραγματικά  περιστατικά και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν σε άλλη εποχή πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σαν ασπρόμαυρη ταινία 8χιλιοστών στην εποχή του ψηφιακού δίσκου! Ο Ανδρέας Παπανδρέου τιμά το συμβόλαιο με το λαό από την επόμενη ημέρα:
  1. Η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ορκίστηκε στις 21 Οκτώβρη και στις 22 Οκτώβρη γίνεται η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Στις 15 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ στην Αθήνα, όπου εκφράζεται η υποστήριξη της Ελλάδας για να αποκτήσουν πατρίδα οι παλαιστίνιοι (χρέος του Ανδρέα στα Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα που στήριξαν το ΠΑΚ).

  2. Εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις των μισθών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έφθαναν στο 37,5% στα μεροκάματα και 42,5% στους μισθούς (παράλληλα εξαγγέλθηκε και καθιερώθηκε η Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής). Ανδρέας Παπανδρέου: «Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής, μια ανθρώπινη ζωή στα χωριά και στις πόλεις. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε πόλεις που αξίζει να ζει κανείς. Θέλουμε να φτιάξουμε πάρκα, παιδικούς σταθμούς, ιατρικούς σταθμούς για την πλήρη περίθαλψη του πολίτη, του Έλληνα και τις Ελληνίδας. Θέλουμε να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο…».

  3. Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) «…Για να καταργηθούν τα προνόμια των ολίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευθούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά….Την κοινωνικοποίηση της υγείας που συνεπάγεται την δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γηρατειά και ανεργία που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες. Την προστασία της μητέρας και του παιδιού...».

  4. Παιδεία. Θεσπίστηκε η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της εκπαίδευσης. Κατοχυρώθηκε η αυτοδιοίκηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ και δημιουργήθηκε ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων.«Αποτελεί για μας η Παιδεία βάθρο και θεμέλιο της μεγάλης Αλλαγής, γι' αυτό θεωρούμε εθνική ντροπή το ρεκόρ του αναλφαβητισμού που είχε η χώρα μας σ' ολόκληρη την Ευρώπη...».

  5. Κοινωνικό κράτος έλαβε ιδιαίτερη πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι άστεγοι, οι άποροι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες απέκτησαν μια θέση στην κοινωνία και λήφθηκαν μέτρα για την περίθαλψη και επαγγελματική αποκατάστασή τους. Κατοχύρωση του 5θήμερου, 40ωρου και 4 εβδομάδων αδείας. Αύξηση στους κατώτατους μισθούς των συνταξιούχων.
    Επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Προστασία του εισοδήματος με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Αυτοτελή σύνταξη για την Αγρότισσα - Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς όλους τους αγρότες. Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οργάνωση Δημόσιων Βρεφονηπιακών Σταθμών, Διακοπών για παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. ΚΑΠΗ. Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και άλλα πολλά.

Αυτός ήταν ο μύθος, αυτός ήταν ο Ανδρέας, αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ! Οποιαδήποτε σχέση με σημερινά πρόσωπα και πράγματα είναι φανταστική καθώς λείπει η αφήγηση μιας νέας κοινωνικής ουτοπίας. Γι αυτό δεν ξεχωρίζει πλέον από τους συντηρητικούς σχηματισμούς.

Ο Ιταλός φιλόσοφος Ραφαέλε Σιμόνε αναφέρει ότι «ο σοσιαλισμός δεν είναι εφικτός παρά μόνον όταν ο κατατρεγμός ξεπερνάει την ευσπλαχνία, τα βάσανα ξεπερνούν τις ευχαριστήσεις και όταν το χάος επιβάλλεται στις συγκροτημένες δομές». Ο νέος σοσιαλισμός του 21ου αιώνα ξαναγεννιέται σήμερα με περίσσια ισχύ και δημιουργικότητα σε πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής (Βολιβία, Ισημερινός, Βενεζουέλα).

ΥΓ. Όσοι προσπαθούν να αποδημήσουν τον πολιτικό Ανδρέα Παπανδρέου πρέπει να αντιπαρατεθούν και με τον επιστήμονα οικονομολόγο. Εκτός από τα βιβλία που παραθέτουμε υπάρχουν δεκάδες επιστημονικά άρθρα, επιτομές και μονογραφίες! Το τεράστιο αυτό επιστημονικό έργο πιστεύουμε ότι θα τροφοδοτήσει τις σοσιαλιστικές ιδεολογικές πλατφόρμες του μέλλοντος.

Βιβλία  Α.Γ. Παπανδρέου
  • An Introduction to Social Science: Personality, Work, Community (Εισαγωγή στην Κοινωνική Επιστήμη: Προσωπικότητα, Εργασία, Κοινότητα), συνεργασία με τους A. Naftalin, B. Nelson, M. Sibley και D. Calhun. Εκδόσεις Lippincott, 1953, Αναθεωρημένες, 1957, 1961.
  • Competition and its Regulation, (Ο Ανταγωνισμός και ο Ελεγχος του) , με τον J. T. Wheeler. Prentice Hall, 1954.
  • Economics as a Science (Η Οικονομική σαν Επιστήμη) Lippincott, 1958.
Ελληνική μετάφραση από Α. Α. Λάζαρη, Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά, 1960.
Ισπανική μετάφραση, "La Economica come Sciencia" από: J. R. Lasuen και M. Xacristan, Ediciones Ariel, 1961.
Ιταλική μετάφραση, "L' Economia come Scienza" από: Mario Arcelli, Editions L' Industria, 1962.
  • Στρατηγική Οικονομικής Ανάπτυξης Ελλάδας, Έκδοση: Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Αθήνα, 1962. Μετάφραση στα Αγγλικά.
  • Βασικές Αρχές Προτύπων στα Μακροοικονομικά, Έκδοση: Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Αθήνα, 1962.
  • Introduction to Microeconomics Models,(Εισαγωγή στα Μακροοικονομικά Πρότυπα), Εκδοση: Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Αθήνα, 1965.
Ιταλική μετάφραση και σχόλια: "Introduzione ai Modelli Macroeconomici" από C. Linghini, Instituto Nationale per lo Studio della Conginatura, 1965.
  • Δημοκρατία και Εθνική Αναγέννηση, Εκδόσεις Φέξη, Αθήνα, 1966.
  • Toward a Totalitarian World? (Προς έναν Ολοκληρωτικό Κόσμο;)
Σουηδική μετάφραση: "Mot en Totalitar Varld?" , Στοκχόλμη Norsteds, 1969.
Νορβηγική μετάφραση: "Mot em Totalitaer Velden?" , με εισαγωγή του Finn Gystavsen, Oslo Baxfurlag, 1969.
Φιλανδική μετάφραση: "Hyvasti Demokratia" , Helsinki, Karjayhtyma, 1969.
Oλλανδική μετάφραση: "Neer een Totalitaire Wereld" , Utrecht Andwerpen: A. W. Bruna and Zoon, 1970.
  • Man's Freedom, (Η Ελευθερία του Ανθρώπου) Νέα Υόρκη, Columbia University Press, 1970.
Ελληνική μετάφραση: Εκδόσεις Αγώνας, 1973.
  • Democracy a Gun Point, (Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα - Το Ελληνικό Μέτωπο) , Νέα Υόρκη: Double Day and Co, 1970.
Ελληνική μετάφραση: "Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα" , Εκδόσεις Καρανάση, Αθήνα, 1974
Μεταφράσεις στα: Σουηδικά, Νορβηγικά, Δανικά, Φιλανδικά, και Γερμανικά.
Εκδόσεις Pelecan Books, Paperback.
  • Paternalistic Capitalism, (Πατερναλιστικός Καπιταλισμός) , The University of Minnesota Press, 1972.
Ελληνική μετάφραση: "Πατερναλιστικός Καπιταλισμός" , Εκδόσεις Καρανάση, Αθήνα, 1974
Ιταλική μετάφραση: "Il Capitalismo Paternalistiko" , Μιλάνο, Isedi, Απρίλης, 1972.
Ισπανική μετάφραση: "El Capitalismo Paternalista" , Alianza Editorial, Mαδρίτη, 1973.
Γερμανική μετάφραση: "Kritik des Amerikanischen Kapitalismus" , Herder und Herder, Φραγκφούρτη, 1973.
Αραβική μετάφραση: "Autocratic Capitalism" , Al-talia, Publishing Co, Βηρυττός, 1973.
  • Project Selection for National Plans με τον U. Zohar, (Επιλογή Επενδύσεων για Εθνικά Προγράμματα) , Νέα Υόρκη, Praeger Publishers, 1974.
  • The Impact Approach to Project Selection με τον U. Zohar, (Η Μέθοδος των Επιπτώσεων στην Επιλογή των Επενδύσεων) , Νέα Υόρκη, Praeger Publishers, 1974
  • Η Ελλάδα στους Έλληνες, Εκδόσεις Καρανάση, Αθήνα, 1976.
  • Ιμπεριαλισμός και Οικονομική Ανάπτυξη, Εκδόσεις Νέα Σύνορα, Αθήνα, 1975.
  • Μετάβαση στον Σοσιαλισμό, Εκδόσεις Αιχμή, Αθήνα, 1977, Β' Τόμος Έκδοση 1978.
  • Για μια Σοσιαλιστική Κοινωνία, Εκδόσεις Αιχμή, Αθήνα, 1977, Β' Τόμος Έκδοση 1978.
  • Il Socialismo Mediterraneo, (Ο Μεσογειακός Σοσιαλισμός) , Lerici, Cosenza, 1977.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου